Ed van Tuijl schrijft o.a....

Ook voor mij is een vergeten wereld opnieuw opengegaan. Want nu ik de foto van de ingang van het schoolplein zie, herinner ik me ook weer dat de linkse kant een openbare waterplaats danwel pisbak was, waar de waaghalzen een sigaretje rookten. Maar die rook kringelde dan uit het gat aan de onderkant het schoolplein op en vanaf de schoolingang, waar Vriens altijd op z'n post stond, zag hij dat dan meteen en was de roker de sigaar.

ED van TUIJL's KRONIEK

evt@hetkontakt.nl
Moet hier vermelden dat hypocrisie mijn vader vreemd was, foute mensen werden niet naar de mond gepraat voor de lieve (katholieke) vrede. Enkele voorvallen waren onverteerbaar; zoals de dood van zijn broer Frans, leider van het verzet in Weert eo. Verraden door de Weerter NSB, doodgeschoten in kamp Vught.

Na de oorlog zat de NSB ineens in het verzet, waren heel vroom en kerkelijk, maar De Nies was het vrome gejengel zat en toog naar Eindhoven, liever naar een openbare school met tropenrooster, dan het bisschoppelijke college in Weert. Het was tevens een perfecte gelegenheid om vooral veel op "zijn" tennisbaan te vertoeven, kortom een
een perfect plezierig en onbezorgd leventje dat zich daarmee aandiende.

Maar, zoon Fredy gooide toch wel wat roet in het heerlijke bestaan, (getest en hoogbegaafd), maar fantast, dromer, waar mogelijk de kantjes er af lopen, gebruikte zijn hersens voor alles behalve studie, de onderwijzers op de lagere school waren unaniem,,, hij kan het wel maar doet niets, dromen en uit het raam kijken, getest voor de HBS zou een makkie 
zijn, maar hij heeft tucht en Ordnung nodig, discipline zou in Eindhoven met de harde hand en veel controle bijgebracht worden, na het MULO-diploma, naar de HBS, naar de universiteit (dierenarts, advocaat )etc etc,  Niets van dat alles!!!

Eindhoven was vooral  het "Sodom en Gomorra" waar het Limburgse menneke zich vergaapte aan de verlokkingen van een echte stad, de bolero en de lach met verleidelijke bikinidames in de kiosken bij het station, de halfnaakte foto's met afgeplakte tepels bij de diverse nachtclubs, and last but not least, de duivelse combinatie van het gemengd in de klas zitten, met rode koppen onder de trap staan treuzelen tot al het schoons naar beneden kwam hopende op een blik op het verbodene dat zich ergens tussen de ritselende petticoats bevond.
Gemengd zwemmen in de "IJzeren man", teveel opwinding voor het katholieke "jungske" uit het katholieke zuiden, verboden volgens de pastoor,  straf voor deze zonden.
"De vliegende ruggemergtering" is mij gelukkig bespaard gebleven, maar het is nooit meer goed gekomen.
Drie klassen MULO Krabbedam, Bisschoppelijk college Weert,  handelsdagschool.

Standaard klaagzang van "De Nies",,,, waar hebben wij dit jong aan te danken, wat gaat dat worden, hoe nu verder,  de rest van de familie zo keurig, vroom, in de plooi en volgzaam, zij hadden veelbelovende toekomsten waar ik een voorbeeld aan moest nemen, vele klappen tegen mijn kop, verbale agressie en dagen stommetje spelen hebben niet het gewenste resultaat gebracht, het begenadigde brein was niet plooibaar;  galg en rad was mijn deel, de bedelstaf lag op de loer, shame and scandle in the family.

Twee jaren militaire dienst waren nodig om de lang verwachte discipline en verstand bij te brengen, kaderschool, commando's, parachutisten, geestelijke en physieke beproevingen nodig om in de grote wereld te overleven, geen geplaveide paden maar altijd weer verder zoeken naar avontuur, rebels,, de idealen;;; huis, boom, beest, vrouw, landelijk gemiddelde van 2.3 kinderen, geplande vakanties en ze leefden nog lang en gelukkig, waren aan mij niet besteed, waarom niet? Geen idee, zou het waarschijnlijk weer doen. Twist of the brain???

Niks ideale schoonzoon. Twee huwelijken, dito scheidingen, geen kinderen, geen verplichtingen. Van origine tennisleraar, waterski- en duik-instructeur en golfleraar. Als zodanig gewoond en gewerkt in 12 landen, de aardse paradijzen waren mijn speeltuin, genoten van al het aanwezige schoons. Sinds 1998 woon en werk ik in La Douce, makelaar, ben nog vaak in Nederland voor zaken en golf met vrienden in de omgeving van Eindhoven. Ooit zal ik het geluk tegenkomen. Wie, wat, hoe, waar, wanneer ??? Als het zich aandient zal ik het herkennen.

Mijn vader en ik hadden een bizarre relatie, nooit een compliment gekregen, maar altijd via vrienden en familie moeten vernemen, hoe trots hij was als er weer eens berichten kwamen uit verre oorden.

De Nies is overleden in 1993 na vele ziekbedden en strubbelingen. In 1977 keelkanker, stoma in de borst en niet in staat om te spreken, dit was een verschrikkelijke kwelling voor een man die gewend was het hoogste woord te voeren.

Wat me wel altijd is bijgebleven was zijn uitgesproken liefde voor Eindhoven, maar toen hem het directeurschap van de Krabbedam werd aangeboden, met de verplichting om in Eindhoven te wonen, heeft hij bedankt, dat ging hem als Weertenaar te ver.

Beste Ed Van Tuijl, nu ben ik  benieuwd waar de overeenkomsten liggen met "De Nies"!

Kijk uit naar een of meerdere ontmoetingen in oktober.
Groet vanuit sunny France

Fredy Nies

Levensloop van Fredy Nies
Bonjour Krabbedammers,

Heb enkele commentaren gelezen over "De Nies"

Als ik op mijn vader lijk zal het goed komen!?!?!?

Wat moet ik daarmee?
En uiteraard welke kant van De Nies?
Mijn vader de leraar, mijn vader de vader, mijn vader de intellectueel, mijn vader de redenaar, mijn vader de gangmaker, mijn vader de tenniskampioen, mijn vader de opvoeder, mijn vader "ordnung muss sein", mijn vader de historicus, mijn vader de familieman, mijn vader die altijd gelijk had.
Kan nog wel even doorgaan.

Nazaat uit de gegoede Limburgse burgerij, uiteraard katholiek opgevoed, erger nog, beide families zaten hoog in het Weertse, dus vaak bezoek van de "clerus" want opa's sigaren en wijn, daar lusten ze wel pap van; mijn vader had wel iets rebels over zich, maar dat werd niet echt gewaardeerd. Zwemmen, tennissen, bridgen en aan de piano in de herensociŽteit was van de duivel en 'not done' voor een leraar van wie een voorbeeld functie werd verwacht.In Eindhoven
is het nu:
DE KRABBEDAM
Openbare MULO
Eindhoven