ED van TUIJL's KRONIEK

evt@hetkontakt.nl
Frans Stark's levensloopIk heb echter per saldo toch helemaal geen slechte herinneringen aan mijn schooltijd of aan de Krabbedamtijd in het bijzonder.
Ondanks alles is het allemaal toch nog goed afgelopen met me, zij het, dat ik ook mijn volgende MULO niet afmaakte.

Aansluitend, tot schande van de familie, naar de LTS om in twee jaar "het bankwerken" te leren. Heerlijke tijd gehad daar op de Tweede LTS aan de Piuslaan.
Een paar maanden werken en dan de "zeer productieve" 21 maanden in militaire dienst waarin de opportunistische "Sergeant Stark" het, in schrille tegenstelling tot bijna alle anderen, ook weer prima naar zijn zin heeft gehad.

Na de dienst, we zijn nu in 1961, mijn eerste baantje bij De Vries & Robbé op de tekenkamer. Kolere, ik verdiende er Fl. 195, = per maand waarvan er FL.115, = overhield. In dienst kreeg ik er Fl. 300, = in mijn handje.

Frans heeft dan inmiddels zijn huidige vrouw leren kennen en wordt wakker dan.
Cursusje bij de baas, een paar bij PBNA en dan, voor 6 jaar, drie avonden in de week van 6 tot 10 naar de avond HTS-Werktuigbouw.
Wow, weinig vrije tijd meer, had ik het nu vroeger maar gedaan. Ik kan het wel want de HTS kost dan wel veel tijd maar ik loop er verder nagenoeg moeiteloos doorheen.

Ondertussen na 4 jaar Vries & Robbé naar het AIB van Philips en dat weer na 5 jaar ingeruild voor de Gebouwendienst van de DAF. ( Ik was beetje bij beetje het vakgebied van het Facility Management binnen gekomen). Een eigen huis was toen nog een probleem en de DAF kon ons, ondanks de beloftes, toen het aan de orde kwam ook niet helpen……….

Weer met succes solliciteren op een leuke baan bij Philips maar dat werd nu, voor 8 jaar bleek later, Oss en met een eigen huis.
Het bleef de gloeilampenfabriek toen we in 1978 voor 12 jaar naar ( een klein dorpje onder) Roosendaal verhuisden.
Daarna nog 5 jaar bij de grote NV in Eindhoven en met mijn 54-ste de VUT in.

Mijn vrouw was, na 10 jaar thuis en de opvoeding van twee kinderen, toen ook al weer jaren aan het werk en bleef dat doen.
Het bezit is het einde begeerte en dat bleek nu ook weer. Alleen thuiszitten vond ik niets en het resultaat werd  10 jaar werken in het Facility  Management bij de overheid in Den Haag.
Nu ben ik, samen met mijn vrouw (ja nog steeds dezelfde en nee ze leest niet mee) al enige jaren thuis. Heerlijk leven samen en gezond zijn we ook nog.

Ik zou, grotendeels, zo weer overdoen.

F. Stark.
In Eindhoven
is het nu:
DE KRABBEDAM
Openbare MULO
Eindhoven