Tonny Arts schrijft o.a....

Op de Krabbedam-site zag ik een klassenfoto waarop Eddy Pinas staat (helaas overleden). Eddy was destijds mijn vriend. Ik zat in de zelfde klas als Eddy Pinas, maar de meeste andere namen kan ik me niet goed meer herinneren. Wel nog van een meisje nl. Marjolijn Eenkhoorn, woonde ook in Eindhoven.

Een  voorval bij ons in de klas staat mij noch helder voor de geest. Op de muur hing een bord met van die zijkanten, waarop door de leraar lesstof geschreven werd als er na afloop van het betreffende lesuur een andere leraar kwam. Dan zei de vorige leraar tegen een leerling het bord schoon te vegen. Op een dag gebeurde dat ook met mij, maar terwijl ik dat aan het doen was ging ik voor de grap aan een zijkant hangen om te schommelen, maar toen kwam het hele schoolbord van de muur los. Ik zei toen tegen Eddy "Hou het effen tegen, dan ga ik buiten het leslokaal kijken of er iets is om het bord te stutten". Komt even later Vriens binnen die vraagt wat er aan de hand is. Zegt Eddy dat hij het bord moest tegenhouden van Tonny Arts, anders donderde het naar beneden. Vraagt Vriens aan mij hoe dat is gekomen en kreeg ik ineens een ingeving en zei tegen Vriens dat ik het bord moest schoonvegen en ook de zijflappen en de achterkant van de zijflappen. Maar omdat die zijkanten zo moeilijk scharnierden en vaak klemden is het hele bord van de muur af gekomen. De Hr. Vriens geloofde het, ging een trap halen om het gevaarte te ondersteunen, en het later te laten repareren. De oorzaak was natuurlijk heel anders en we hebben er in de klas, samen met Eddy, vaak om moeten lachen.

Wat ik me ook nog heel goed kan herinneren was dat er tegenover de school een villa stond. Die was op een gegeven moment onbewoond, ik dacht dat de eigenaar Smits van Ooien was. Daar hebben we toen, met verschillend jongens, een kijkje genomen en enkele kleine leuke dingetjes meegenomen. Voor die villa was een sloot, en als die in de winter dichtgevroren was dan gingen we daar proberen over heen te springen, wat niet altijd lukte. Ook niet als het ijs niet dik genoeg was. Spannend was dat.

Wat ook vaak gebeurde was dat we verschillende keren bij het wisselen van lesuur er tussenuit piepten en dan gingen we bij V&D koffie drinken. Dat kon toen nog. Je ging bij V&D om de hoek, een trappetje naar beneden en daar was dan een ruimte waar je iets kon bestellen. Mooie tijd was dat, veel gelachen en plezier gehad.

Overigens, op de foto staat Dhr. Nies, leraar duits. Mijn echtgenote komt uit Weert en heeft in de buurt van Dhr. Nies gewoond, een toevalligheid?

Ik heb overigens nog een leuke anekdote. Hr. Clabbers gaf vaak strafwerk, heel veel regeltjes opschrijven. Ik kreeg ook vaak strafwerk van hem, maar daar had ik iets op gevonden. Hr. Clabbers was een kettingroker, en wij hadden thuis een tabakszaak. En omdat er in die tijd zelfs losse sigaretten verkocht werden, kwam ik op het idee om wat losse sigaretten mee naar school te nemen, en als ik dan strafwerk had gekregen van Clabbers dan zei ik de volgende dag tegen hem dat ik voor iemand een werkje had verricht en hiervoor sigaretten had gekregen. En omdat ik zelf niet rookte (wat natuurlijk wl zo was), vroeg ik of hij die wilde hebben. Dan zei Clabbers tegen mij, dat is goed, nam ze aan en zei vervolgens dat ik dat strafwerk laat maar moest laten zitten, maar dat ik de volgende keer wel beter op moest letten.

Groeten van,
Ton Arts
Tonny Arts' KroniekIn Eindhoven
is het nu:
DE KRABBEDAM
Openbare MULO
Eindhoven