Peter Oprinsen schrijft o.a....

Allereerst bedankt voor het genomen initiatief voor de organisatie van een reünie en de inbreng van de mooie foto’s die ik niet allemaal in mijn verzameling had .

Wat lag de school op een mooie locatie, midden in het centrum. Alleen het naast gelegen stallencomplex van Van Gend en Loos bedierf  ’s maandags de schone lucht in de directe omgeving als de paardenstaldeuren voor het luchten open bleven staan .

Je was op een of andere manier een buitenbeentje als je op de Krabbedam je studie ging vervolgen . Meestal speelde het geloof in die tijd een belangrijke rol. De leerlingen kwamen uit alle stadsdelen van Eindhoven of zelfs ver daarbuiten .

De leraren hebben ondanks hun bijzonderheden ons toch wel behoorlijk weten te vormen .

Wij hadden onze problemen met de leerkrachten en de leerkrachten met ons .

We hebben wat ondeugende dingen uitgehaald . Ik schreef ook wel eens met een ballpen van de Hema die vermoedelijk niet betaald was.

We hadden zeven leraren waarvan er bij waren die in twee vakken onderwijs gaven .

Leraar Nies had ons het beste onder controle mede door zijn sportieve uitstraling en hij was ook de jongste van de leraren. Als de Duitse les goed was verlopen, mochten we de laatste 10 minuten van de les door hem aangegeven moeilijke Nederlandse woorden raden en daar verheugde iedereen zich op.

Van leraar van Rooy kregen we behalve Nederlands ook geschiedenis en als hij zich prettig voelde begon hij lange verhalen te vertellen van veldslagen en oorlogen alsof hij er zelf bij was geweest en als hij minder goed in zijn vel zat was het jaartallen opdreunen.

Door meneer Clabbers werd eens een leerling die niet snel genoeg het natuurkunde lokaal verliet vlak bij de uitgang door de glasdeur geduwd, de scherven vlogen de gang in.

Bevrijdend voor ons waren de gymnastieklessen, even weg van school en te voet naar het bekende Anne Frank plantsoen en in de wintermaanden in de sporthal van de brandweerkazerne. In het begin onder leiding van de heer Walzer, die ook nog een sportzaak runde op de Leostraat.

Nog een uitje voor ons was een jaarlijks bezoek aan het “Katholiek Leven“ voor een uitvoering van het Brabants Orkest onder leiding van Hein Jordans. Meerde keren per uitvoering werd  de muziek onderbroken en dreigde hij ons de zaal uit te sturen wegens storende geluiden.

Eén uitvoering maakte diepe indruk op mij en dat was bij een optreden van het zangtalent uit een lagere klas  “Annelies de Graaf “.

Verder het verplichte bezoek aan het van Abbe Museum  om de kostbare aanwinst van Picasso te bekijken, toen niet mooi en nu nog niet mooi. Kosten destijds Hfl 180.000,00.

Wat waren wij bevoorrecht met de gemengde school van jongens en meisjes ten opzichte van de uitsluitend jongensscholen. Zo kwam er een meisje Carla op school, een stoot van een meid op hoge hakken en met een dansende pettycoat. Iedere jongen had aandacht voor haar maar Carla alleen voor mij. Onze eerste prille verliefdheid heeft ongeveer een jaar geduurd.

Bevriende leerling uit die tijd was Guido Handgraaf, die ik later nog regelmatig tegenkwam als ik met mijn meisje op zaterdag bij de Hema een overheerlijke tompoes ging nuttigen en waar de vader van Guido destijds werkzaam was. En ook bij Harm Carolus bracht ik wel eens een weekend door in Valkenswaard, maar dit is Harm zelf al weer vergeten, dus veel indruk heb ik niet op hem gemaakt.

Omdat ik bij Ladenka Skacel in de klas heb gezeten, in mijn ogen was ze voor ons onbereikbaar, zij was namelijk de dochter van een hoge Piet bij de Batafabrieken, heb ik lange tijd bij het sporten op de bekende zwarte Bata gymschoenen gelopen met de gedachte, Ladenka, haar familie  en het bedrijf te ondersteunen.

Ik kijk vol verwachting uit naar de komende reünie en wens iedereen een fijne zomer toe.

Gegroet
Peter Oprinsen

PETER OPRINSEN's KRONIEK

In Eindhoven
is het nu:
DE KRABBEDAM
Openbare MULO
Eindhoven