Hans Strootman schrijft o.a....

Herinneringen van een buitenstaander (bewerkt door Ed van Tuijl)

Onze eigen Rob de Louw kwam in contact met Hans Strootman. Weliswaar geen Krabbedammer maar wel iemand die indirect bij de school betrokken is geweest. Hij vertelde leuke details die we de Krabbedammers niet willen onthouden. Daarom laten we Hans aan het woord en doen er zelf verder het zwijgen toe.

"Nee, ik ben inderdaad geen leerling van de Krabbedam geweest. Ik ben een GLE'er. Locatie Wilhelminaplein/Julianastraat. Sterker nog, ik ben er later ook als docent aan het werk gegaan. Toen ik daar begon liepen er nog voormalige Krabbedam docenten rond. Zo herinner ik me Vrijhoeve, Nies en Bosman-Niks.
Mijn zus Roely zat wél op jullie school. Ik heb haar intussen ingelicht over de site. Ze werkt nog altijd part-time op een basisschool in Amsterdam.
Zelf had ik de site al bekeken. Ik werd er 'n keer op geattendeerd door mijn schoonzus Ine van den Berg en een aangetrouwde neef, Peter Ophof. Kortom, allemaal indirecte lijntjes naar de Krabbedam.
Maar er was nóg een bijzondere band met de Krabbedam. Althans met één van de docenten. Jazeker, meneer Clabbers. Wij woonden in een huurhuis aan de Edelweisstraat. En wie was de eigenaar? Jullie raden het al. Meneer Clabbers. Elke maand kwam hij op zijn brommertje vanuit Son naar de Edelweisstraat om de huurpenningen te innen. Nee, hij kwam niet binnen. Dat werd allemaal aan de deur afgehandeld. Kon toen nog. Hij droeg zo'n vreemd leren brommermutsje. Met van die flappen over zijn oren. Een koddig gezicht. Roely en haar vriendinnen, ik herinner me Marijke Heukels als een van hen, stonden in de keuken te schateren van het lachen. Pas op, 'n muis, 'n muis, riepen ze dan. Mijn ouders waren daar niet blij mee. Tenslotte was die muis wél de huisbaas. Ook ik begreep in die tijd dat orde houden niet zijn sterkste kant was. Overigens bood de familie ons, na zijn dood, aan om het huis voor een alleszins billijke prijs te kopen. Mijn ouders kwamen dus dankzij meneer Clabbers uiteindelijk in het bezit van een eigen huis.
Wat mijn zus Roely betreft zullen niet veel van jullie weten dat zij al op 14-jarige leeftijd voor het examen slaagde. Op de basisschool had zij een klas overgeslagen en ook de datum van haar verjaardag, eind juli, maakte dat zij zo jong al geslaagd was. Voor haar klasgenoten die nieuwsgierig zijn de volgende informatie. Ze is nog altijd een druk bezette vrouw. Het verenigingsleven en dan met name volley en tennis, vragen veel tijd. En ook zij zorgt als oppasoma dat de continuïteit van het bedrijfsleven gewaarborgd blijft.
Tot slot nog wat gegevens over jullie school ná het tijdperk Keizersgracht. De ULO ging naar de Robbenstraat. Een aantal jaren na de invoering van de Mammoetwet werd een samenwerkingsverband aangegaan met het Gemeentelijk Lyceum. Het werd een dépendance van het GLE aan de Robbenstraat als MAVO. Uiteindelijk was er behoefte aan een brede openbare scholengemeenschap in het alsmaar groeiende stadsdeel Woensel. Zo ontstond de Gemeentelijke Scholengemeenschap Woensel. Het huidige zo succesvolle en zelfs meertalige Stedelijk College. Met als rector Jan Westerhout, de voormalige directeur van de MULO, later MAVO aan de Robbenstraat.
Het kan verkeren!"    


Groeten van,
Hans Strootman
Hans Strootmans' KroniekIn Eindhoven
is het nu:
DE KRABBEDAM
Openbare MULO
Eindhoven