Harm Carolus schrijft o.a....

Ja zeker, vier jaar lang heb ik dagelijks op ’t fietske op en neer gependeld tussen Valkenswaard en de Krabbedam. Ook in de winter, daar heb ik nog een stijf oorlelletje aan overgehouden. Kwam op zekere morgen met bevroren oren de klas binnen. De Kip heeft ze nog liefdevol met een warme theedoek ontdooid!
Dat waren nog eens tijden, achter een Solex of Kapteijn Mobiletje aan als gangmaker. Als je dan naar de jeugd van nu kijkt…….. die watjes gaan met de bus naar school en doden de tijd dan met SMS-jes en/of Walkman. Maar ach, toe maar, ik lijk wel een hedendaagse Wim Sonneveld.

Er staat me ook nog een leraar Nederlands/geschiedenis voor de geest: meneer De (of Van) Rooij?
Zat altijd handenwrijvend en kreunend achter z’n desk, beetje excentrieke man. Klopt dat?

Meneer Vriens nam de muzieklessen voor zijn rekening. Één lied herinner ik me als de dag van gisteren. Het was dé nummer 1 met stip:

       Kom mee naar buiten allemaal
       Dan zoeken we de wielewaal
       En horen wij die muzikant
       Dan is zomer weer in 't land
       Dudeljo klinkt zijn lied
       Dudeljo klinkt zijn lied
       Dudeljo en anders niet

Het werd als canon gezongen. Je kon nóg zo a-muzikaal zijn, dit lukte iedereen.

Oh ja, en dan meneer Vriens als onverbeterlijke kettingroker.  Ik denk hij ieder van ons wel eens naar dat winkeltje in de Hooghuisstraat heeft gestuurd om een pakje “Three Castles” te halen. Ja,dat gele pakje.

Meneer Nies had naast zijn passie voor tennis nóg een kwaliteit; als hij over boobytraps ging vertellen, hing de hele klas aan zijn lippen. Vaak werd er spontaal geroepen: "vertel er nog eens wat meer over!"

Maar mijn mooiste herinnering is de volgende:

Pal tegenover De Krabbedam was in een parkachtige tuin een villa gelegen waarin het kantoor “Invoerrechten en Accijnzen” (Douane) gevestigd was.
Op een winterse dag had het flink gesneeuwd en wij staken in de middagpauze met een groepje de Keizersgracht over voor een sneeuwballengevecht. Al gauw werden de meiden door de jongens flink met sneeuw ingepeperd, hetgeen bij mij m’n eerste amoureuse “avontuurtje” tot gevolg had.
In het heetst van de strijd voelde ik plotseling een vluchtige warme zoen op m’n wang. Oei, ik denk dat ik het op dat moment goed benauwd kreeg.
Goh, wie was dat ook alweer? Nella? Ellie? Zo iets, ja. Een schande dat ik het niet meer weet! Kom ik op de reünie wel achter, hoop ik.....

HARM CAROLUS' KRONIEK

In Eindhoven
is het nu:
DE KRABBEDAM
Openbare MULO
Eindhoven